tcs_lidingo

Tävlingsmoment löpning

Tävlingsmomentet löpning i Skolklassikern är kopplat till det etablerade TCS Lidingöloppet.

Till hjälp för att presentera tävlingsmomentet löpning kan du som pedagog visa nedanstående film samt använda en powerpoint-presentation du finner här. En kort beskrivning och sammanfattning om TCS Lidingöloppet och dess historia finner du här nedan samt vidare på www.lidingoloppet.se

Vi rekommenderar att man arbetar med tävlingsmomentet löpning i Skolklassikern under minst en vecka. Du som pedagog anpassar uppgiften efter din grupps/klass förutsättningar.

Hur gör vi tävlingsmoment löpning?

Det etablerade TCS Lidingöloppet har idag flera olika lopp och olika distanser. Det längsta loppet, TCS Lidingöloppet 30, är 30 km långt. I Skolklassikerns tävlingsmoment löpning ska ni i klassen tillsammans springa eller gå 30 km på hemmaplan. Ni behöver inte göra det vid ett tillfälle utan kan dela upp det på flera tillfällen. För varje gång ni tagit er en sträcka registrerar du som pedagog det på Mina sidor. Är ni 30 elever och går 1 km så har ni alltså tillsammans avverkat just 30 km.

När ni tillsammans nått minst 30 km får du som pedagog via Mina sidor ett diplom att ladda ned för detta tävlingsmoment.

Ni kan samla ihop era kilometer på en mängd olika sätt, t.ex.

 • Ni har eller kan göra en skolrunda, vilken ni går eller springer ett par gånger under en vecka i anslutning till någon rast
 • Ni mäter upp en rastaktivitetsrunda som alla elever ska ta sig igenom varje rast. T.ex. 50 meter. 30 elever och 50 meter ger då 30×50= 1 500 m, dvs 1,5 km varje rast
 • Ni springer eller promenerar på en idrottslektion
 • Ni klarar av Skolklassikerns löpmoment i samband med en friluftsdag eller annan planerad rörelseaktivitet
 • Ni ger en hemläxa där eleven i hemmet tillsammans med sina vårdnadshavare ska avverka sträckan eller del av sträckan. Ett hjälpmedel då kan vara ett aktivitetskort du finner här
 • Ni låter elever redovisa den sträcka man tillryggalagt inspirerad av någon app

Ni får väldigt gärna fortsätta registrera er rörelse i löpning och promenad fram till den 16 maj 2022. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med andra klasser i deltagarlistan.

Om TCS Lidingöloppet

2014 firade Lidingöloppet 50 år! Det hela började samma år som höjdhopparen Patrik Sjöberg och bordtennisspelaren J-o Waldner föddes, alltså 1965. Då fick två personer, Karl Axel ”Kacke” Karlberg och Sven Gärderud, idén att starta ett terränglopp för motionärer. De fick idén efter att ha läst i tidiningen ”Idrottsbladet” att friidrott inte lockat den stora massan folk till att idrotta. De ville göra ett lopp som var ett par mil och det skulle vara en bragd att göra det. Loppet planerades och genomfördes på Lidingö. Lidingö är en ö öster om Stockholm och är en egen kommun. Loppet blev 30 km och första gången var det 644 löpare som startade och av dessa kom 512 i mål. 2015 var det 21 500 som var anmälda till samma lopp. Banan på 30 km är en riktig utmaning. Det är en väldigt kuperad terräng och mest känd är Abborrbacken som kommer efter att du har sprungit 25 km. Det är banans längsta och brantaste backe!

Sedan år 1982 finns Lidingöloppet noterat i Guiness Rekordbok som världens största terränglopp. Idag finns inte bara terrängloppet på 30 km, utan det finns kortare lopp och även barnlopp som springs under två dagar i slutet av september. Totalt deltar närmare 45 000 löpare i alla lopp under Lidingöloppshelgen. TCS Lidingöloppet är en del i ”En Svensk Klassiker”. TCS Lidingöloppet ägs och arrangeras av de två idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott.

besokskarta_160823_1

Ladda hem karta som pdf

Lite fakta om Lidingöloppet

 • 7 löpare har fullföljt alla 51 lopp sedan starten 1965
 • Ingvar Nyqvist från Växjö AIS genomförde TCS Lidingöloppet 30 2015 på 4.34.20. Ingvar var då 84 år
 • Rekordet på TCS Lidingöloppet 30 är 1.33.33 och genomfördes 1998 av Isacc Chemobo från Kenya
 • Antal anmälda löpare sedan starten 1965 är 11 579 55 stycken
 • Antal varv runt ekvatorn (4 000 mil) har totalt sedan starten löpts 412 gånger
 • Varje löpare tappar i genomsnitt ca 8 hg per mil. Det innebär att närmare 865 löpare ”försvann” genom svettning 2015

Logo
Logga in!